Nieuwe kleuren op de hofhuizen aan de Nieuwstraat

04-05-2017

De steigers voor de hofhuizen aan de Nieuwstraat in Breda worden langzamerhand verwijderd. Tot voor kort waren deze panden allemaal eentonig wit en grijs geverfd. In de nieuwe situatie hebben de panden best wel felle kleuren gekregen: beige met bruintinten, crème met wit en grijs en het Liefdegesticht is zelfs in een soort roze geschilderd.

Vroeger namen de deskundigen aan dat negentiende-eeuwse gepleisterde panden standaard wit geschilderd waren, met zandsteenkleurige kozijnen en groen raamhout (roeden en dergelijke). In Nederland en ook in andere landen in Europa wordt de laatste tijd echter veel onderzoek gedaan naar kleurgebruik op historische gevels. Het schilderen van gepleisterde gevels gebeurde in die tijd vooral om het steenachtige karakter te imiteren. Maar kleur diende ook om in abstracte vorm een bijdrage te leveren aan de architectuur. Het kleurgebruik in de negentiende eeuw blijkt veel levendiger te zijn als we tot voor kort dachten.

Historische kleuren

In verband met de nieuwe bestemming van de panden is vóór de restauratie dan ook kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd door Hylkema Consultants in Utrecht in samenwerking met Claudia Junge en Peter Dijkman van het Restauratieatelier Fort op de Biltstraat, ook in Utrecht. Bij het kleurhistorisch onderzoek van de drie panden Waalwijk, Bruheze en Assendelft is inderdaad gebleken dat deze negentiende-eeuwse gevels bepaald kleurrijk waren.

De gevels zijn nu geschilderd in kleuren die gebaseerd zijn op restanten van nog aanwezige historische verflagen op de gevels. De nieuwe kleuren ondersteunen de architectuur van de gevels en laten de panden weer spreken. We kijken uit naar een zelfde soort kleurschema’s voor andere panden in de binnenstad.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven