Nep !

02-11-2018

Net als nu werden er in het verleden ook dure producten of producten met een bepaalde status of kwaliteit nagemaakt. Bij onderzoek van fragmenten aardewerk die zijn aangetroffen tijdens archeologisch onderzoek in de Molenstraat in 1982 kwam zo’n historisch voorbeeld aan het licht. Het betreft een bordje dat niet in Nederland is vervaardigd maar in het Verenigd Koninkrijk.

BR 15 82 AW 4 5186 low

Wedgwood versus Wedgewood

Het is een zeer kleurrijk 19de eeuw bordje met een versiering van duiven en bloemen. Het patroon is niet geschilderd maar op het aardewerk gedrukt. Op de onderzijde van het bordje staat de naam Doves en een nummer. Deze naam en dit nummer slaat op de decoratie die op de voorzijde van het bordje is gebruikt. Ook staat op de onderzijde het merkteken Wedgewood en de afkorting W.S. & co. op.
De bekende Josiah Wedgwood Company uit Stoke-on-Trent in Staffordshire wordt echter zonder e gespeld en het zou heel vreemd zijn als een firma zelf zijn merknaam verkeerd op zijn producten zou aanbrengen.

BR 15 82 AW 4 5186b low
Wedgwood
Links het imitatiemerk met de extra "e". Rechts een afbeelding van een op een veilingsite aangeboden kop en schotel. Deze werd als origineel Wedgwood aangeboden.

Imitatie

Na enige onderzoek blijkt dat het hier een bordje betreft van de firma William Smith & company uit Stockton-on-Tees in Yorkshire. Het bedrijf is in circa 1825 opgericht en bestond tot 1855. Het bedrijf verkocht heel veel producten in Belgie en Nederland maar ook bijvoorbeeld in Noord Amerika. Dit bedrijf gebruikte de term Wedgewood om op die manier het merkteken van de Josiah Wedgwood company te imiteren. William Smith noemde zijn aardewerk zelfs ‘Stafford Pottery’ naar de regio waarin de belangrijkste aardewerkbedrijven waren gevestigd, waaronder Wedgwood zelf.

Rechtszaak

Josiah Wedgwood was natuurlijk niet blij met deze gang van zaken en begon in een rechtszaak om William Smith te verbieden de naam Wedgewood. In 1848 won hij zijn rechtszaak en mocht William Smith de naam niet meer gebruiken. Waarschijnlijk was dat een hele strop voor het bedrijf van William Smith want in 1855 hield het bedrijf al op te bestaan.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven