Tijdens de Nassaudag op 10 juni (tweede Pinksterdag) viert Breda dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 op het Kasteel van Breda verbleven. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er een gevarieerd programma op locaties die verbonden zijn met de geschiedenis van de Nassaus: de Grote Kerk, het Kasteel van Breda, het Begijnhof, de Waalse kerk, Stedelijk Museum Breda en Bouvigne. Het riddertoernooi - met vendeliers, steekspelen, valkenjacht en muziek – op het Kasteel van Breda vormt het hoogtepunt van de dag.
Nassaudag Breda 2019
29-05-2019René de Chalon
In 2019 staat de Nassaudag in het teken van het leven en dood van René de Chalon, eerste Prins van Oranje Nassau (1519 – 1544). Deze enige, echte stamvader van het Huis van Oranje, voorzag de Oranjes van hun lijfspreuk ‘Je maintiendrai’. Vijfhonderd jaar geleden geboren op het Kasteel van Breda, erfde deze zoon van Hendrik III van Nassau en diens tweede vrouw Claudia de Chalon op jonge leeftijd het prinsdom ‘Orange’. Daarmee werd René de Chalon de eerste Nassau die tevens prins van Oranje was. Hij sneuvelde al op 25-jarige leeftijd op het slagveld. Vlak voor zijn dood liet hij echter zijn testament opmaken, waarin hij zijn jonge neef Willem alles naliet. Zonder René de Chalon zou Willem I gewoon graaf van Nassau-Dillenburg gebleven. Het is dus maar goed dat Willem dat prinsdom van Oranje van zijn neef René heeft geërfd, anders zou onze nationale kleur er misschien wel een stuk minder vrolijk hebben uitgezien!
Opening en stoet
De Nassaudag wordt onder klokgelui van de Breda Nassauklok om 11.00 uur op de Grote Markt geopend. Tientallen historische figuren verzamelen zich op de Grote Markt en vetrekken in een lange stoet richting het Kasteel van Breda voor een groots riddertoernooi. Hier bestrijden edellieden elkaar te paard. Met behendigheidsspelen, zwaardvechten en een machtig steekspel. Binnen de poorten van het Kasteel belandt het publiek in de tijd van René de Chalon, midden in het kampleven, met kanonnen, musketten en piketten.
Grote Kerk
René de Chalon werd bijgezet in de grafkelder in de prinsenkapel van de Grote Kerk. Prof. dr. George Maat voerde in 1996 het onderzoek uit naar de menselijke resten uit de grafkelder onder het Nassau-monument. Om 13.30 uur geeft hij in de Grote Kerk een lezing waarin hij de fysisch-antropologische analyse van deze vondsten presenteert. Welke bijzettingen konden geïdentificeerd worden als leden van de Bredase Nassau-familie? Kunstenaar Mandy den Elzen maakte voor haar tentoonstelling een wel heel bijzonder kunstwerk. In haar werk zit hart en ziel, soms zelfs letterlijk. Het Gilde de Baronie geeft rondleidingen langs de graven van René, zijn vrouw en dochter, zijn ouders en grootouders en de gouvernante.
Vermaak voor jong en oud
De Nassaudag is leuk voor jong en oud. Kinderen kijken hun ogen uit tijdens het riddertoernooi en leren zwaardvechten. In de Waalse Kerk dagen ze elkaar en hun ouders uit om René-en-Anna spelletjes te spelen. Op het Begijnhof ontmoeten ze de Ridders van de orde van het Gulden Vlies. Hier wordt de erecode besproken en mag er Rambier gedronken worden. In het Stedelijk Museum puzzelen ze met de oogtegelvloer van het Kasteel van Breda. Op Bouvigne wanen ze zich in het koetshuis een heuse prins of prinses. De Nassaudag is gratis toegankelijk. Meer informatie via www.bredanassaustad.nl/nassaudag-2019