Muurwerk in het Valkenberg

30-03-2017

Tijdens werkzaamheden aan het riool in de J.F. Kennedylaan en het Valkenberg park is een oud gemetseld gootje en een muurfundament gevonden.

BR 397 14 1
De opgravingslocatie aan de J.F. Kennedylaan

Het gootje liep onder de voormalige Zwaanstraat of Doelsteeg die de Boschstraat met het Valkenberg verbond en was aangesloten op het grote gemetselde riool onder de huidige J.F. Kennedylaan. Het was deels opgemetseld en afgedekt met natuurstenen dekstenen.
Naast en onder het gootje kwam een gemetseld fundament te voorschijn. Gezien het formaat van het fundament moet het tot een grote constructie behoord hebben. Misschien is het onderdeel geweest van een brug over het water die ter hoogte van de J.F. Kennedylaan was gelegen. Deze brug is te zien op de kadastrale kaart van 1824. Er is maar een klein deel van het muurfundament in zicht geweest, waardoor het lastig is te bepalen waar het onderdeel van heeft uitgemaakt. Mogelijk zullen er op locatie meer delen ontgraven worden, waardoor er meer van het fundament zichtbaar zal zijn.

BR 397 14 2
BR 397 14 3
Links het gemetselde gootje, rechts het muurfundament

De Doelsteeg was van oorsprong een toegangsweg naar de buiten de middeleeuwse stadsgracht gelegen Schuttersdoelen (oefenterrein van de boogschutters) en had dus een middeleeuwse oorsprong. In 1988 werd de Doelsteeg ter hoogte van de voormalige bioscoop Luxor al archeologisch onderzocht. Daarbij werden talloze straatniveau's waargenomen die teruggingen tot in de 14e eeuw.
Rond 1957 zijn bij de aanleg van de Kennedylaan ter plaatse van de laan alle sporen van dit straatje verdwenen.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven