Monumentale bank Stadserf beschadigd door brand

11-04-2016

Op vrijdag 13 juni is op het Stadserf, het pleintje achter het oude Stadhuis op de Grote Markt, door vandalisme een scooter in vlammen opgegaan. Ook een fiets werd het slachtoffer. Erger is dat door de hitte van de brandende benzine en kunststof ook de monumentale bank beschadigd werd die hier staat. Een gedeelte van de natuursteen is kapot gesprongen.

Bankje Stadserf low
Foto: Ronald Kartodirdjo.

De stenen zitbank is ontworpen door de Hilversumse architect J.W. Hanrath in 1926. Deze was ook de architect van de nieuwe stadhuisvleugel aan het Stadserf (uit 1925). De beeldhouwer Jaap Kas kapte de bank uit de sterk aan verweer onderhevige steensoort Euville, die ook is toegepast bij de bouw van het Stadhuis, aldus de bekende kenner van de kunst in de Bredase openbare ruimte, Adriaan van Beek. Jaap Kas werkte korte tijd als leerling aan de restauratie van de Grote Kerk. Hij kreeg vooral bekendheid met het maken van dieren in steen en brons. De bank werd aan de gemeente aangeboden door diverse Bredase verenigingen en onthuld op 20 juli 1927. De hondjes die we zien symboliseren trouw. Het beeldhouwwerk was overigens al sterk geërodeerd door het afspuiten met een hogedrukreiniger.

De kapotte stukken zijn in drie lagen uiteen gevallen Deze zullen met een kunsthars aan elkaar gelijmd worden en de ontbrekende delen zullen zo goed mogelijk worden nagemaakt. Het geheel wordt daarna voorzichtig gereinigd.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven