Maaseitje gevonden bij Trambrug

25-02-2016

Het is één van de vele vondsten die zijn gedaan tijdens het archeologisch onderzoek in 2013 ter hoogte van de Trambrug. Het Maaseitje is een vuursteen en dankt zijn naam aan zijn vorm én doordat hij veel tussen het Maasgrind gevonden wordt. Duizenden jaren geleden werd het stuk vuursteen door de Maas (en andere grote rivieren) door ons land getransporteerd. Door het vele rollen werd het stuk vuursteen helemaal glad en afgerond, waardoor het nu op een eitje lijkt. De buitenkant is in de loop der eeuwen sterk verweerd geraakt en vertoont een zogenaamde patina. Een dergelijke vuursteen dateert uit het Mioceen (zo'n 5 tot 23 miljoen jaar geleden).

BR 360 1320maasei20geschaald
Foto's van het Maaseitje dat in 2013 tijdens archeologisch onderzoek bij de Trambrug gevonden werd.

Ruim 30 jaar geleden werd al eens een Maasei gevonden door amateurarcheologen in Breda. Een krantenartikel uit 1979 vermeldt deze voor Noord-Brabant bijzondere vondst. Dat Maaseitje was door mensen gespleten en bewerkt, wat goed te zien is aan de slagbult. Het werd door de steentijdmens gebruikt als schrapertje, bijvoorbeeld om botten te ontdoen van vlees. Vuursteen was voor de prehistorische mens namelijk het materiaal om werktuigen van te maken.

BR 360 1320krantenknipsel20197920geschaald
Een krantenknipsel uit 1979 waarin de vondst van het Maasei gepresenteerd wordt.

Het Maaseitje dat in 2013 bij de Tramburg werd gevonden, is echter niet door mensenhanden, maar door vorstwerking gespleten. Water in de steen zette door temperatuurverschillen uit en deed de steen in tweeën barsten. Het is geen bewerkt vuursteen en levert archeologen weinig informatie over de prehistorische mens op, maar het is zeker een mooi product van de natuur!

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven