Kunst gezocht!

18-02-2016

Aan veel gebouwen in Breda bevinden zich kunstwerken in de vorm van gevelstenen, mozaïeken of muurschilderingen. Vooral in de jaren vijftig en zestig zijn veel gebouwen versierd met toegepaste kunst: de Wederopbouwtijd. Deze gebouwen zijn nu vaak aan het eind van hun leven gekomen en daarmee dreigen ook deze kunstwerken verloren te gaan.

Kunst openbare20ruimte
Een gevelsteen in een winkelpand aan de Haagsemarkt van vlak na de oorlog. Foto: Johan van Gurp.

Er is nu landelijk aandacht voor dit probleem. Ook in Breda heeft een aantal verontruste burgers zich ingezet voor het behoud van de Wederopbouwkunst.

De bestaande objectenlijsten en de informatie over de objecten zijn echter sterk onvolledig.Gemeente Breda is nu gestart met het inventariseren en het waarderen van de monumentale kunst en kunstwerken in de openbare ruimte. Om te voorkomen dat bij veranderingen in de situatie van de kunstwerken de gemeente onbeslagen ten ijs komt, wil de gemeente een overzicht samenstellen van de cultuurhistorische waarde van de werken. Het resultaat moet een database worden met gegevens betreffende de kunstwerken. Deze gegevens kunnen uiteindelijk worden gebruikt voor de erfgoedwebsite. Bovendien zouden er met de gegevens educatieve projecten en kunstroutes kunnen worden samengesteld, of een boekje of een app.

Er is al een klankbordgroep gevormd en we zijn nu de inventarisatiefase in gegaan. Het gaat misschien wel om honderden gevelstukken, mozaïeken, beelden, muurschilderingen en ga zo maar door. Soms zo verscholen, dat het moeilijk is ze te achterhalen. Alle inwoners van Breda en de dorpen in de gemeente worden daarom opgeroepen mee te helpen met de inventarisatie. Stuur een foto van het kunstwerk, met het adres naar: erfgoed@breda.nl

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven