Is dat een ... ? (1)

08-04-2023

In de collectie ceramiek die van het Stedelijk Museum Breda is overgegaan naar het Archeologisch Centrum bevinden zich talloze raadselachtige voorwerpen. De komende tijd zullen we een aantal daarvan presenteren met de vraag aan de lezer wat zij er bij bedenken.

Kuikendrinkbak

We hebben hier een plat voorwerp van aardewerk met 9 uithollingen (de duimindrukken niet meegerekend). Het is aan de bovenzijde volledig geglazuurd en de rand is met duimindrukken versierd. Het heeft geen pootjes of handvatten en de afmetingen zijn circa 18 cm in het vierkant.
Is het een een poffertjesbord of een eierbewaartegel of toch gewoon een bakvorm voor de allereerste cupcakes ?

Creatieve oplossingen graag naar erfgoed@breda.nl voordat u via de "lees meer" knop de oplossing kan vinden.

Johannes Rosierse

De oplossing vindt u op een uitsnede van een schilderij van de 19de eeuwse schilder Johannes Rosierse. Deze Dordtse schilder is bekend om z'n landelijke en burgerlijke tafereeltjes waarbij het licht van een kaars of olielamp sfeerbepalend was.

Het betreft dus een kuikendrinkbak of kuikensteen met voldoende maar ondiepe uithollingen om te voorkomen dat kuikens zouden verdrinken.

Kuikendrinkbakken werden met name in Gouda vervaardigd in de 18de en 19de eeuw. Ze waren bijzonder stevig en tot diep in de vorige eeuw waren er nog boerderijen waar ze in gebruik waren.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven