Obelisk op markt Princenhage

25-02-2016

Op 6 september 1898 werd koningin Wilhelmina ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Op dezelfde dag werd op de Markt van Princenhage een obelisk opgericht. Door middel van opschriften aan de vier zijden brengt de gemeente Princenhage hulde aan zijne edele gebiedster koningin Wilhelmina. Zij wordt betiteld als de hooge vrouwe van Princenhage en baronesse van Breda. Er wordt verder verband gelegd tussen de middeleeuwse Nassaus in Breda, Willem de Zwijger, de Oranjes en het Nederlandse koningshuis

Obelisk Phage AS
De obelisk bij de Heuvelstraat in Princenhage. Foto: A.Schut.

De gedenknaald was ontworpen door jonkheer S.E.J.M. van Nispen tot Sevenaer. De architect Verlegh te Breda maakte de tekening en de obelisk werd vervaardigd door atelier Breedveld te Dordrecht. Aannemer Bakkeren te Princenhage stelde de naald op. Rond het monument werd een fraai ijzeren hekwerk geplaatst.

In 1930 werd de Heuvelstraat ingrijpend gereconstrueerd in opdracht van het gemeentebestuur van Princenhage. De tekeningen waren vervaardigd door gemeenteopzichter A. van Hulten. Halverwege werd een parkje aangelegd. De nieuwe Heuvelstraat moest dienen als onderdeel van de doorgaande weg Breda - Antwerpen en het Heuvelplantsoen moest Princenhage van zijn beste kant laten zien aan de voorbij komende toerist. In 1930 nog werd de gedenknaald verplaatst naar het nieuwe parkje.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeƫn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven