Houtvondsten Eikberg onderzocht

04-05-2017

Op dit moment worden alle houtvondsten van Eikberg door een houtspecialist bekeken. Zij zoekt uit wat voor objecten het zijn, van welke houtsoort ze gemaakt zijn en hoe oud ze zijn.

Br 402 15 tamara vekleind
Houtspecialist Tamara bekijkt één van de houten vondsten uit een waterput.

Eén van de houtvondsten was een complete ton die als waterput gebruikt is. De houtspecialist bekijkt de duigen van de tonput zelf en de houten voorwerpen die in de put gevonden zijn. Tonputten zijn veelal hergebruikte vaten die merktekens bevatten van de kuiper die de ton maakte. Deze merktekens lopen vaak door over meerdere duigen, omdat ze zijn aangebracht op het moment dat de ton helemaal af was. Opvallend aan de duigen van de tonput uit Eikberg is dat ze merktekens bevatten die breder zijn geweest dan één duig, maar niet doorlopen op de aangrenzende duigen. Dit wijst erop dat de tonput uit hergebruikte duigen gemaakt is. De houtspecialist bekijkt van alle duigen ook de houtsoort en telt het aantal jaarringen. Bij voldoende jaarringen kunnen de duigen door middel van dendrochronologisch onderzoek gedateerd worden.

Dit is nog maar één van de eerste bevindingen van de houtspecialist. Ongetwijfeld volgen er de komende tijd nog meer mooie en opvallende vondsten!

Br 402 15 164ht verkleind
Br 402 15 165ht verkleind
Twee duigen van de tonput, met daarop de merktekens van de maker. De tekens liepen oorspronkelijk over meerdere duigen door.
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven