Houten goot aangetroffen diep onder Baronielaan

08-04-2018

Tijdens de aanleg van het nieuwe riool in de Baronielaan is afgelopen week op 2,5 meter onder de straat een houten goot aangetroffen. De archeologen van de gemeente Breda hebben deze vondst in het veld gedocumenteerd. Het gaat om een gespijkerde houten goot van 35 bij 35 centimeter. De waargenomen lengte, dwars op de straat, bedroeg zo'n 3 meter. De onderkant en zijkanten zijn gemaakt van lange dikke planken waarop een bovenkant van korte dwars geplaatste planken is gelegd. De goot was ingegraven op de scheiding van de oude veenondergrond en de ophooglaag onder de Baronielaan. Er stroomde nog steeds een beetje water door de goot toen deze werd aangetroffen.

Sleuf Baronielaan
Houten20goot202
De goot zoals deze werd aangetroffen in de rioolsleuf, ruim 2,5 meter onder het straatniveau. De platte onderkant en korte dwars liggende planken van de bovenkant zijn duidelijk zichtbaar

In het Archeologisch centrum in Breda is deze onbekende waterafvoer verder bestudeerd. Daar is ontdekt, met behulp van de "stratenspecialist" Gerard Otten, dat de goot waarschijnlijk een afwateringskanaaltje is dat werd geplaatst tijdens de aanleg van de Baronielaan. Deze weg is aangelegd tussen 1899 en 1902 als boulevard van Breda naar het Mastbos. Door de gekozen route ligt de Baronielaan op laaggelegen grond tussen de hoger gelegen Zandberg in het oosten en de rivier de Mark in het westen. Als maatregel tegen wateroverlast op deze lage grond is de Baronielaan verhoogd aangelegd. Hierdoor lag de nieuwe weg als een dijk tussen het hoge gebied en de lage rivier. Om de waterafvoer vanaf de zandrug in het oosten niet te verhinderen kunnen er (tijdelijk ?) houten waterafvoertjes onder de Baronielaan zijn aangelegd. De aangetroffen goot is waarschijnlijk een van deze afwateringskanalen.

AHN20kaart
Hoogtekaart van de Baronielaan en omgeving. De ligging van het houten gootje is met de rode lijn aangegeven. De hoger gelegen gronden in het oosten en de rivier in het westen zijn duidelijk te zien. Daartussen ligt de hoger aangelegde Baronielaan.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven