Hoe zat dat nou ook alweer? De burcht van Breda

17-04-2020

Het huidige kasteel van Breda was natuurlijk geen echt kasteel. Wel was het één van de fraaiste renaissancepaleizen van Noordwest Europa en waarvan de bouw startte op initiatief van Hendrik III in 1536. Daartoe liet hij een deel van de 14e eeuwse burcht van Jan van Polanen slopen.
De laatste resten van deze burcht werden pas in 1827 gesloopt bij de ombouw van het paleis tot de Koninklijke Militaire Academie.

Kasteel 1 low
Kasteel 2 low
De burcht van Polanen op het stadsaanzicht uit 1520 en een pentekening met het restant van de burcht met één toren (de Polanentoren) en één vleugel vlak voor de sloop ten behoeve van de KMA in 1827. (Bron: Links, detail uit het paneel met stadsaanzicht van Breda, collectie Stedelijk Museum Breda. Rechts, anoniem 1825, Universiteitsbibliotheek Leiden, coll. Bodel Nijenhuis inv. 314-III-25)


In 1992 kon er archeologisch onderzoek plaatsvinden tussen de twee achtervleugels van het KMA gebouw. Daarbij werden de resten gevonden van twee vleugels van de oude burcht met daartussen een oudere toren ( (linker toren op de linker afbeelding). In beide zalen werden resten van de vloeren en haarden gevonden. Niet geheel duidelijk werd of de burcht door een daadwerkelijke gracht werd omringd of dat het in een natte moerassige omgeving stond.

Kasteel 3 low
Overzicht van de opgegraven delen van de oude burcht en de kapel die bij het 16e eeuwse paleis behoorde.Gestippeld de gereconstrueerde delen

Zoals op het 16e eeuwse stadsaanzicht te zien is was er geen sprake van een eenvoudig rechthoekige burcht met hoektorens. Er was al een oudere toren in het kasteel opgenomen en aan de zuidzijde zijn diverse afwijkende bouwwerken te zien. Daarbij in ieder geval een nieuwe vleugel die kort na 1462 in opdracht van Jan IV van Nassau is gebouwd. Deze bouwdelen zijn voorafgaand aan uiteindelijke voltooiing van het Renaissancepaleis in 1685 gesloopt.

Kasteel 5 low
Kasteel 4 low
Het opgravingsterrein tussen de achtervleugels van de KMA met op de linker afbeelding links de 16e eeuwse paleiskapel en rechts daarvan de opgegraven delen van de Polanenburcht. Rechts een overzichtsfoto met de ligging van de gevonden kasteelresten ten opzichte van het gehele gebouw.
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven