Het einde van drie oude eilanden

21-12-2018

Zoals in het eerste artikel is beschreven werden de drie eilanden in de Mark, waarover later de Markendaalseweg werd aangelegd, al vanaf ca.1500 beschreven als beemd en boomgaard. Enkele eeuwen later lijken ze voor een deel als bleekvelden te zijn ingericht.

Backer & Rueb en de Zon

In 1861 vestigt de machinefabriek Backer en Rueb zich op het eiland tegenover de Nieuweweg. Breda is dan nog een vestingstad zonder mogelijkheden voor industriële ontwikkeling buiten de vesting. Immers de stad werd direct omsloten door de gemeenten Ginneken, Princenhage en Teteringen. De bleekvelden in de Mark vormden dus een prima vestigingsplaats. Na de eeuwwisseling wordt het naastgelegen eilandje "de Beemd" ook nog opgeslokt.
Het meest zuidelijke eiland is dan deels in gebruik door stoomwasserij en later chemisch wasserij de Zon die begin jaren '60 naar de Marksingel verhuist.

Aviodrome low
De machinefabriek van Backer en Rueb met op de voorgrond de Mark, Jan van Polanenkade en het klein Arsenaal. Het eilandje "de Beemd" is dan al opgenomen in het complex. Deze luchtfoto is uit de jaren' 30 en dus niet lang voor de afbraak gemaakt. (Foto Aviodrome, Lelystad)
Demping20mark low
In 1941 is de machinefabriek verdwenen en de Mark al gedempt. Achter de zandvlakte is de Jan van Polanenkade zichtbaar. Globaal kijkt u in de lijn van het bodemprofiel zoals dat in het eerste artikel is afgebeeld. (foto: Breda Beeldcollectie, firma Schreurs (v/h Stutz) id.19540192)


Niet lang na de 2e Wereldoorlog wordt begonnen met de aanleg van de Markendaalseweg en verschijnt langs deze straat langzamerhand de karakteristieke jaren '60 en '70 bebouwing waarbij het politiebureau de eyecatcher is. In de jaren na de millenniumwisseling verandert het aanzicht opnieuw door de aanleg van 'de Nieuwe Mark" en de aanliggende grootstedelijke bebouwing

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven