30 oktober 2020

Handmade in Breda

BR-24-85_hoogversierd.jpg

Ooit was de Baronesgarage de Tolbruggarage. Ooit stond op de plaats van de Tolbruggarage de ABN bank, het voormalige huis van Van Mierlo en een grote tuin. En ooit was die tuin de stortplaats van een middeleeuwse pottenbakker. Maar dat was 700 (!) jaar eerder.
Bij archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouw van de parkeergarage (zo'n 35 jaar geleden in de tuin van Van Mierlo), werd die stortplaats ontdekt. Het heeft jaren gekost om al die duizenden scherven te puzzelen en waar mogelijk te plakken. Het resultaat was een unieke collectie gebruiks- en luxe-aardewerk uit de periode 1275-1325 waarvan een fractie op de bovenstaande foto is te zien.

BR-24-85_werkputten_luchtfoto_low.jpg BR-24-85_ putten_1934_low.jpg
De vondstlocatie op de huidige topografie en op een luchtfoto uit 1934

Handmade maar niet handgevormd.

De potten waren op de draaischijf vervaardigd en een groot aantal stukken waren zorgvuldig versierd (en kostbaar door het glazuurgebruik). Dat de archeologen zulke hoeveelheden scherven terugvonden had alles te maken met een mislukte ovenstook. Daarbij kon de inhoud van de pottenbakkersoven als mislukt worden beschouwd en werd deze op een onbebouwde plaats gestort. De onderstaande foto's spreken voor zich.

BR-24-85_2.jpg BR-24-85_5.jpg

Deel dit bericht

Nieuwsbrief