Handmade in Breda

02-11-2020
BR 24 85 hoogversierd


Ooit was de Baronesgarage de Tolbruggarage. Ooit stond op de plaats van de Tolbruggarage de ABN bank, het voormalige huis van Van Mierlo en een grote tuin. En ooit was die tuin de stortplaats van een middeleeuwse pottenbakker. Maar dat was 700 (!) jaar eerder.
Bij archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouw van de parkeergarage (zo'n 35 jaar geleden in de tuin van Van Mierlo), werd die stortplaats ontdekt. Het heeft jaren gekost om al die duizenden scherven te puzzelen en waar mogelijk te plakken. Het resultaat was een unieke collectie gebruiks- en luxe-aardewerk uit de periode 1275-1325 waarvan een fractie op de bovenstaande foto is te zien.

BR 24 85 werkputten luchtfoto low
BR 24 85 20putten 1934 low
De vondstlocatie op de huidige topografie en op een luchtfoto uit 1934

Handmade maar niet handgevormd.

De potten waren op de draaischijf vervaardigd en een groot aantal stukken waren zorgvuldig versierd (en kostbaar door het glazuurgebruik). Dat de archeologen zulke hoeveelheden scherven terugvonden had alles te maken met een mislukte ovenstook. Daarbij kon de inhoud van de pottenbakkersoven als mislukt worden beschouwd en werd deze op een onbebouwde plaats gestort. De onderstaande foto's spreken voor zich.

Br 24 85 2
Br 24 85 5
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven