Gravinnen van Nassauboulevard geopend

04-02-2016

Op zondag 7 september 2014 openden gedeputeerde Ruud van Heugten, Ben Dwars, concessiedirecteur Brabant van Veolia Transport en wethouder Selcuk Akinci gezamenlijk het busstation in het nieuwe station Breda. Welkom op Breda Centraal, zei Akinci, toen hij met het gezelschap om twaalf uur uit de bus stapte op het nieuwe busstation. Dit is nu de poort van Breda.

De opening van het station kan tevens gelden als de officiële opening van de Stationslaan en de Gravinnen van Nassauboulevard. De nieuwe weg ten noorden van het station, die zaterdags nog werd afgewerkt, loopt van de Belcrumweg naar de Liniestraat. De weg kreeg bij besluit van Burgemeester en Wethouders van 17 december 2013 de naam Stationslaan, maar deze naam was in de volksmond reeds lang in gebruik. De onderdoorgang onder het station, die nu gedeeltelijk is opengesteld, kreeg bij besluit van Burgemeester en Wethouders van 7 februari2012 de naam Gravinnen van Nassauboulevard. Met deze namen worden alle gravinnen van Nassau in één keer geëerd. Deze onderdoorgang is bedoeld als winkelboulevard, vandaar het achtervoegsel boulevard.

Gr van nassauboulevard
Het nieuwe station in aanbouw, vanuit het noorden.We kijken recht op de ingangen het verdiepte plein aan de noordzijde. Dit verdiepte plein en de onderdoorgang vormen samen de Gravinnen van Nassauboulevard. Foto: NINE The Netherlands.

De bouw van het nieuwe station bood een uitgelezen gelegenheid de Nassaus te eren door hun naam te verbinden aan onderdelen van dit complex, aldus het Bredase gemeentebestuur. De OV-terminal komt te liggen tussen het kasteel en de Speelhuislaan. Beide zijn gebouwd, respectievelijk aangelegd door de Nassaus. De nieuwe OV-terminal komt dus als het ware in de achtertuin van de Nassaus te liggen. De verschillende mannelijke Nassaus zijn in de loop van de tijd geëerd door een straatnaam, zoals het Engelbert van Nassauplein, de Graaf Engelbertlaan, Graaf Hendrik III-laan en plein en de Reinierstraat, maar de gravinnen van Nassau zijn er op de straatnaambordjes tot nu toe een beetje bekaaid van af gekomen. De onderdelen van het complex van de OV-terminal zijn nu genoemd naar verschillende gravinnen van Nassau die hun verblijf gehad hebben in Breda. Hiermee is een nieuwe cluster van Nassaustraatnamen ontstaan.

Twee onderdelen van het complex aan de zuidzijde zullen in de toekomst de namen dragen van Johanna van Polanentoren en Maria van Loontoren. Aan de noordzijde van het station zijn reeds de Françoise van Savoyetoren en de Anna van Lotharingentoren verrezen. Aan de noordzijde van het station komt in de nabije toekomst tenslotte ook, ten oosten van het complex, de Anna van Burentoren.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven