Gerard Otten met pensioen

22-05-2018

Na ruim 42 jaar archiefwerkzaamheden en onderzoek naar erfgoed in het algemeen bij de Gemeente Breda is Gerard Otten vorige week met pensioen gegaan. Genieten van z'n pensioen betekent voor hem overigens doorgaan met het onderzoek waar hij al mee bezig was, maar nu met nog meer nadruk op de onderzoeksperiode die hem het meest bezighoudt: de negentiende en vroeg twintigste eeuwse geschiedenis van deze stad.
Wie kent niet het boek "de straatnamen van Breda" dat in 1988 verscheen en nog steeds een veel gezocht en gevraagd verzamelaars item is. Het aantal bijdragen aan het erfgoedtijdschrift "Engelbrecht van Nassau" zal de tweehonderd benaderen.

Ottensteegje


Voor de gemeentelijke website erfgoed.breda.nl heeft hij zo'n 250 straatnamen beschreven met nieuwe historische achtergronden. Dat deed hij voor Erfgoedweb eveneens met bekende en minder bekende Bredanaars die een rol speelden in de geschiedenis van Breda. Ook de Nassaus en Oranjes beschrijft hij op de website vanuit een Bredaas perspectief.
De afgelopen jaren heeft Gerard een aantal belangrijke archieven ontsloten, zoals die van de Nassause Domeinraad en de collectie Havermans. Belangrijke bronnen bij het uitwerken van archeologisch, bouwhistorisch en historisch geografisch onderzoek. Kortom, de geschiedenis van onze stad is dankzij Gerard tastbaarder geworden.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven