Gemeente Breda gaat toestand rijksmonumenten in de Nieuwstraat stabiliseren om verder verval te voorkomen

04-02-2016
Nieuwstraat2021 1

De gemeente Breda gaat vanaf maandag 27 oktober 2014 werkzaamheden verrichten aan de rijksmonumenten aan de Nieuwstraat 21 tot en met 29. De gemeente heeft hiertoe besloten omdat de bouwkundige staat van de panden steeds verder verslechtert en de monumentale waarde daardoor wordt aangetast. De gemeente heeft de eigenaren van de panden aangeschreven om het benodigde onderhoud te verrichten om de rijksmonumenten in de gewenste staat te brengen. Aangezien daar tot nu toe geen gevolg aan is gegeven, neemt de gemeente zelf de verantwoordelijkheid om het verval van de panden te stabiliseren om de rijksmonumenten zo voor de toekomst te behouden. Aannemer Nico de Bont B.V. heeft de opdracht gekregen om de nodige werkzaamheden uit te voeren.

Waarom zijn er werkzaamheden nodig?

Er is momenteel veel waterschade aan de panden doordat er regen naar binnen komt en door een ondeugdelijke afwatering. Ook zijn er diverse ramen stuk, waardoor duiven het pand vervuilen en aantasten. Er is sprake van zwamvorming die zowel de buitenschil als de constructie van de panden aantast. Nog langer wachten met herstelwerkzaamheden betekent dat de rijksmonumenten gevaar lopen. Daarnaast krijgt de gemeente veel klachten van omwonenden dat er overlast veroorzaakt wordt door personen die via de steiger de panden kunnen betreden. De eigenaren zijn vorig jaar weliswaar begonnen met werkzaamheden om het monument niet verder te laten vervallen, maar de uitvoering daarvan is in april 2014 stil komen te liggen. Die werkzaamheden waren nog niet voldoende om de panden te beschermen.

Wat gaat er gebeuren?

De aannemer gaat de monumentale panden wind- en waterdicht maken en gaat de zwammen bestrijden. De werkzaamheden starten op maandag 27 oktober en eindigen naar verwachting eind januari 2015. Als de aannemer klaar is, wordt de steiger verwijderd om verdere overlast te voorkomen.

Ontwikkeling

De noodzakelijke werkzaamheden om de monumenten te behouden staan los van de toekomstige ontwikkelingen van de panden. Dat is een zaak van de eigenaren. De gemeente neemt hier slechts haar verantwoordelijkheid als bevoegd gezag voor het behoud van rijksmonumenten in de stad.

Meer informatie
Heeft u vragen hebt over dit Breda bericht dan kunt u contact opnemen met de Gemeente Breda, telefoon: (076) 529 3839.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven