Gedeelte Nieuw Wolfslaar archeologisch onderzocht

04-05-2017

Op verschillende percelen langs de Thornseweg in de woonwijk Nieuw Wolfslaar heeft begin januari archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Vanwege nieuwbouwplannen op deze percelen hebben archeologen van de gemeente Breda nu in kaart gebracht of er nog sporen uit het verleden in de bodem bewaard zijn gebleven.

BR 406 15 overzicht
Proefsleuven langs de geluidswal waar resten van een boerderij zijn aangetroffen

Op het terrein dat tussen de Lange Bunder en de Rijksweg A27 is gelegen zijn de resten van een boerderij aangetroffen. Deze boerderij staat weergegeven op de kadasterkaart uit het begin van de 19de eeuw en is voor de bouw van de wijk Nieuw Wolfslaar gesloopt. Tijdens het archeologisch onderzoek bleek de boerderij in de 18de eeuw te zijn gebouwd. Er is onder meer een waterput gevonden, die op het erf van deze boerderij heeft gestaan. De waterput was opgebouwd uit ijsselsteentjes en gefundeerd op een houten ring. Een houten ring als fundering voor waterputten is een veelgebruikte methode, waarbij meestal een oud wagenwiel werd gebruikt. In dit geval lijkt de eikenhouten ring specifiek voor de waterput te zijn gemaakt, aangezien er geen (resten van) spaken aanwezig zijn.

BR 406 15 182420waterput
BR 406 15 waterput2
Links: de kadasterkaart uit 1824 met de boerderij en de aangetroffen waterput, rechts: op deze wijze tekende de waterput zich af in de proefsleuf
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven