Een wonderbaarlijke verschijning

29-01-2016

In de loop van dit jaar is de gemeente Breda gestart met het inventariseren van kunst, zowel architectuur gerelateerde kunst als kunst in de openbare ruimte. Op een van de veldwerkdagen kwam het team onlangs een bijzonder kunstwerk tegen. In een hoekje in de hal van de Jacintaschool aan de Viveslaan is een klein glas-in-loodraam aangebracht. Het raam laat het wonder van de naamgeefster van de school zien, de Heilige Jacinta Marto. In 1917 verscheen aan het Portugese meisje, haar nichtje Lucia en broertje Francisco, die in de bergen van Fatima woonden, de Heilige Maria, verschillende keren zelfs. Zij vroeg de kinderen te lijden om zo zondaars te bekeren en vrede in de wereld te brengen. Niet lang daarna werden Jacinta en Francisco ziek en beiden overleden na een heldhaftig gedragen ziekbed vóór hun elfde verjaardag. Lucia werd non en leefde veel langer, haar leven gewijd aan de opdracht van Maria.

Jacinta low

Het raam is gesigneerd door Willem Mengelberg en gedateerd 1953. Mengelberg stamt uit een familie van beeldhouwers en glazeniers. Grootvader Friedrich Willem was beeldhouwer en had vanaf 1872 een atelier in Utrecht. Zoon Otto werkte als glazenier en werkte vanaf 1921 samen met zijn zoon Willem.

Glas-in-loodramen, muurschilderingen, mozaieken, het is niet altijd even makkelijk ze te vinden. Alle inwoners van Breda en de dorpen in de gemeente worden daarom opgeroepen mee te helpen met de inventarisatie. Stuur een foto van het kunstwerk, met het adres naar: erfgoed@breda.nl

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven