Afgelopen weken stond er ter determinatie een wat exotische kookpot in het Archeologisch Centrum. Dat het geen product uit Noordwest Europa betrof was wel duidelijk. De vorm week te sterk af van hier gebruikelijk was. Het werd dus al gauw als een pot met een mediterrane achtergrond benoemd.
Totdat we deze week een gesprek hadden met de eigenaar Hein Lambregts hadden en iets over de vondstlocatie te horen kregen. De kookpot was door hem eind jaren '70 gevonden in de Spoorstraat, in een achtertuin begraven. Het was achter een reeks panden die bewoond werden door een groep Marokkaanse gastarbeiders. Een term die toen gebruikelijk was.
Begin jaren '80 is een groot gedeelte van de oude bebouwing gesloopt en heeft plaats gemaakt voor een groot sociaal woningbouwcomplex.
Een oude vondst met het halve verhaal
04-11-2019
Links de betreffende panden in de Spoorstraat vlak vóór de sloop. Rechts vinder en eigenaar Hein Lambregts. (foto links: H.M.M. Huijgens-van Kollenburg, coll. Stadsarchief Breda, id. 19800079)
Google kwam ons te hulp omdat we nu een zoekingang hadden. Uiteindelijk blijkt het om een soepterrine te gaan die in het Rifgebergte in kleinschalige pottenbakkerijen werden vervaardigd. Ze worden nu nog vervaardigd en nog steeds op een kleinschalige wijze. Uiteindelijk is dit maar het halve verhaal want waarom was die pot in de achtertuin begraven, werd deze daadwerkelijk gebruikt en wat voor reis had het achter de rug. We hopen daar nog eens antwoorden op te vinden........
Via internet zijn deze terrines nog steeds te koop. Rechts een kleinschalige productieoven op het platteland in Marokko
Erfgoedweb is een initiatief van