12 mei 2020

Een bijzonder verhaal: Onze vlucht uit Breda.

vlucht.jpg

12 mei 1940, nu 80 jaar geleden, een stralende pinkstermorgen in Breda. Liane van Ginkel, bijna zeven, kijkt uit naar een veelbelovende dag met een gezellig uitstapje. Maar gezellig zal het beslist niet worden. Breda dreigt tussen de vuurlinies bekneld te raken. Uit vrees voor een slagveld moeten de vijftigduizend inwoners onmiddellijk hun huizen verlaten. Zo ook Liane met haar familie.
Een hachelijk avontuur vol angsten en verschrikkingen volgt, beschreven door de ogen van een kind. Dat haar moeder van Duitse afkomst is, maakt hun vlucht levensgevaarlijk. De massale evacuatie blijkt later ook voor vele Bredanaars een nachtmerrie te zijn geweest. Er vallen tientallen doden en voor anderen wordt het een maandenlange tocht tot in Zuid-Frankrijk. Door de doortastendheid van Liane's moeder en die van haar vader keert het groepje uiteindelijk toch veilig thuis. Wrang genoeg komen zij dan tot de ontdekking dat de vlucht volkomen onnodig is geweest. Breda is door de Duitsers ingenomen zonder dat er een schot is gelost.

Een persoonlijke herinnering van Liane Bredée-van Ginkel, door haar opgetekend en uitgegeven, en in een reeks video's voorgelezen aan haar dochter.

1940 - Onze vlucht uit Breda (YouTube)

(met dank aan de Liane Bredée- van Ginkel en haar dochter Caroline Bredée)

Deel dit bericht

Nieuwsbrief