Een 16de eeuwse afvalkuil aan de Fatimastraat.

02-11-2018

Tijdens archeologisch onderzoek aan de Fatimastraat zijn greppels, een paalspoor en een afvalkuil uit de 16e eeuw gevonden. De afvalkuil zat vol met fragmenten bouwmateriaal, aardewerk, metaal en steen.

BR 532 18 039 low
Archeologen20aan20het20werk low
Links een doorsnede door de afvalkuil met rechts onderin de bodem van een steengoed kan. Rechts het verzamelen van de vondsten uit de afvalkuil.

De vondsten

In de afvalkuil zijn vijf grapen (kookpotten), twee bakpannen, een zeer grote schenkkan, en een pispot van roodbakkend aardewerk gevonden. Ook is er een kan van steengoed in de kuil aangetroffen. Vrijwilligers hebben hard gewerkt aan het puzzelen en lijmen van alle stukjes. Dit heeft geresulteerd in vier bijna complete voorwerpen. Een grote schenkkan, een bakpan en twee kookpotten konden bijna volledig in elkaar worden gezet. De vondsten zijn te dateren in de eerste helft van de 16e eeuw. De kookpotten waren aan de buitenzijde beroet en zijn daadwerkelijk gebruikt. De vondsten zijn typerend voor gebruiksaardewerk uit deze tijd. De grote (water)kan met een hoogte van 40 centimeter is vanwege zijn afmeting bijzonder omdat we niet vaak kannen van dit formaat vinden.

Vrijwilliger20aan20het20werk low
Vrijwilligster Tineke past de bovenzijde en onderzijde van een fraaie waterkan. Op de voorgrond een complete bakpan en een kookpot

Waarschijnlijk heeft de afvalkuil op een achtererf gelegen van een boerderij aan de voormalige Karnemelkstraat (de huidige Prins Hendrikstraat). Op oude kaarten is te zien dat er langs deze weg boerderijen hebben gestaan.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven