Dinsdag 10 maart 2015: Aanbieding jaarboek Oranjeboom en lezingen over de Heuvel in Breda

04-05-2017

Op dinsdagavond 10 maart 2015 organiseert de historische kring de Oranjeboom naar aanleiding van de aanbieding van het Jaarboek Oranjeboom 2014 een lezingenavond. In het jaarboek staat onder andere een jaaroverzicht van de archeologische onderzoeken in Breda en de regio.

De lezingen gaan over burgemeester Claudius Prinsen en de aanleg van wijk de Heuvel in Breda. De lezingen vinden plaats in de kerk van Granpré Molière in de Heuvel. Tegenwoordig is dit rijksmonument het ontmoetingscentrum de Vlieren, Mgr. Nolensplein 1. Vanaf 19.30 bent U welkom in de grote zaal.

Als U deze avond wilt bijwonen stelt de Oranjeboom het op prijs als U zich van tevoren aanmeldt via de mail: secretariaat@deoranjeboom.nl. De avond is open voor iedereen. Bij te veel aanmeldingen zullen leden van de Oranjeboom echter voorrang hebben.

Aanleiding voor deze lezingenavond rondom burgemeester Prinsen en De Heuvel is het openingsartikel in het nieuwe jaarboek van de Oranjeboom. In dit artikel gaat historicus Peter van de Steenoven in op de rol van burgemeester Claudius Prinsen (1947-1952) bij de expansie en modernisering van de stad Breda. Nieuwe industrie kwam naar de stad met Hispano Suiza, de Klokkenberg opende haar poorten en de nieuwe wijk de Heuvel kwam tot stand. Burgemeester Prinsen werkte samen met toonaangevende architecten en stedenbouwkundigen bij de ontwikkeling van de eerste nieuwe grootschalige stadsuitbreiding van Breda na de oorlog. Het is niet toevallig dat de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, ontworpen door Granpré Molière, nu bescherming geniet als rijksmonument. Landschapsarchitect Christel Eversdijk zal ons meenemen in deze samenwerking tussen burgemeester Prinsen en Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen.

Heuvelbrink


Programma
19.30. Inloop met koffie of thee.
20.00. Opening door de heer Kees Machielsen, voorzitter van de Oranjeboom.
20.10. Lezing drs. Peter van de Steenoven: Burgemeester Claudius Prinsen als aanjager van de expansie en modernisering van Breda rond 1950.
20.40. Lezing ir. Christel Eversdijk: De fine fleur van de Nederlandse architecten in de Heuvel.
21.10. Drs. Frans Gooskens, voorzitter van de redactie: Het jaarboek en nieuwe inzichten in de relatie tussen regionale geschiedenis en de grote geschiedenis.
21.20. Officiële aanbieding door Frans Gooskens van het eerste exemplaar van het jaarboek 67 (2014) aan loco-burgemeester en wethouder van Breda, de heer Bob Bergkamp.
21.30. Receptie met een hapje en drankje.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven