SPEEL!

08-09-2023

Speelhuis 2.0

Nog tot en met 1 oktober 2023 is op het terrein achter Electron (aan de Speelhuislaan) het Speelhuis 2.0 te bewonderen. Het kunstwerk ‘BLOCKS’, ontworpen door Krijn de Koning, toont een kunstzinnige interpretatie van het historische Speelhuis van de Nassaus dat ooit aan het einde van de Speelhuislaan stond. Het kunstwerk valt op door grote gekleurde kubussen die in een steiger constructie zijn verweven, waar het publiek doorheen kan wandelen.

Cross Arts 2023 aug 18 020 PHOTE Dby Edwin Wiekens 1
De stellage van steigers en containers die het Speelhuis 2.0 vormen. Foto: Edwin Wiekens.
SPEEL uitzicht
Uitzicht vanaf Speelhuis 2.0 op de plek waar het historische speelhuis gestaan heeft.

Glas-in-lood ramen

In één van de kubussen zijn vier prachtige glas-in-lood ramen te zien die aansluiten op het thema van het Speelhuis van de Nassaus. Kunstenaar Tom Heerschop maakte het ontwerp voor deze ramen, waarna honderden bezoekers meewerkten om dit in te kleuren. De vier ramen hebben ieder een eigen thema: de eerste draait om Filips Willem van Oranje, de oudste zoon van Willem van Oranje. Zijn halfbroer Maurits is het middelpunt van het tweede raam, met verwijzingen naar de Tachtigjarige Oorlog, het Beleg en de Vrede van Breda en het Turfschip. Op het derde raam staan de archeologische opgravingen rond het speelhuis centraal. Het vierde gaat over Brood en Spelen.

SPEEL archeologie raam
BR 226 09 1
Links het glas-in-lood raam geïnspireerd door de archeologische opgravingen en vondsten. Rechts een foto van de opgraving van de traptoren van het speelhuis in 2009.

Archeologie

Tijdens een proefsleuvenonderzoek in 2009 werd onderzocht of er nog resten van het voormalige Speelhuis van de Nassaus aanwezig waren. Bekend was dat bij de aanleg van het industrieterrein in de jaren '30 van de vorige eeuw de rivierdonk waarop rond 1620 het Speelhuis was gebouwd, geëgaliseerd is. In een 85 meter lange proefsleuf, centraal in het noordwestelijke gedeelte van de Speelhuislaan, werd goed zichtbaar dat de Belcrumberg was afgeschoven of afgegraven. Op de locatie waar resten van het Speelhuis te verwachten waren, werd een rondlopend fundament gevonden met daaronder houtresten; het bleek het fundament van de traptoren.

Bij het archeologisch onderzoek werd 17e eeuws glas en aardewerk gevonden, plus enkele plavuizen, dakleien, dakpannen en een wetsteentje. Deze vondsten zijn tijdens Open Monumentendagen te zien op het SPEEL! terrein. Sluit aan bij een rondleiding door het doolhof en het Speelhuis en zie hoe moderne kunst en muziek de geschiedenis van deze bijzondere plek weer tot leven wekken. Meer info is te vinden op de website van Open Monumentendagen en site van Crossarts.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven