Hans de Kievith
In dit artikel probeer ik vanuit een hernieuwde interpretatie van het archeologisch onderzoek in 1992 naar de Polanenburcht een beter beeld te krijgen van de loop van de stadsmuur aan de noordwestzijde van de middeleeuwse stad. De veronderstelling is nu dat zich onder de torenfundering en zaalmuur van deze burcht een restant bevindt van een uitzonderlijk grote muurtoren met een aanliggend stadsmuur fragment uit de hertogelijke periode (1327-1339) Deze interpretatie werpt een ander licht op de ommuurde stad en op verhouding tussen stad en burcht.
Inleiding
Met de vondst van een deel van de veertiende-eeuwse stadsmuur tijdens rioolwerkzaamheden aan de Oude Vest en het Kloosterplein in 2015 is het tracé van de muur rond het zuidoostelijke gedeelte van de middeleeuwse stadskern nauwkeurig te reconstrueren.(1) Ook de aansluiting met de in 1827 afgebroken Gevangentoren aan de Oude Vest (op het voorplein bij de bibliotheek) is nu in kaart gebracht. (2)
Alleen op het terrein van het Kasteel van Breda blijft de loop van de stadsmuur, in samenhang met door Jan II van Polanen gebouwde burcht, onduidelijk. Deze burcht moet tussen 1350 en 1362 zijn gebouwd. Rond 1332 wordt echter al gestart met de bouw van de stadsmuur. Verondersteld wordt dat het de bouw start in de nabijheid van de oude burcht en snel in oostelijke richting vordert.