De schedelcollectie van Ton Reijers

20-12-2019

In de collectie van de in het voorjaar overleden amateurarcheoloog Ton Reijers bevindt zich een reeks afgietsels van schedels van de oudste mensen en mensachtigen. Feitelijk zijn het afgietsels van afgietsels waarbij de "originele" afgietsels de wereld rondgingen om er replica's van te laten maken. De originele schedels bevinden zich vaak in nationale musea. Zo heeft Naturalis in Leiden een schedeldak van de Javamens, in 1891 door de Nederlander Eugène Dubois gevonden aan de oever van een rivier op Java.
Deze replica's in kunsthars zijn grotendeels in de jaren '80 vervaardigd door een bedrijf dat gespecialiseerd was in het maken van protheses. Zij hadden hier een goede bijverdienste aan.

Afgietsels schedels

De oudste replica in deze collectie is die van een mensachtige (dus nog geen mens). Het is een onderkaak van een Ramapithecus, ± 7.000.000 à 5.000.000 jaar oud en gevonden in Frankrijk. De eerste "echte " mensenschedel is die van Homo Heidelbergiensis, ± 500.000 jaar oud en gevonden in Mauer, zo'n 3 km van Heidelberg.
De Neanderthalers stammen af van deze laatste soort. In 2009 werd er voor het eerst op een Zeeuws strand een schedelfragment van een Neanderthaler gevonden. De ouderdom ligt tussen 100.000 en 40.000 v.Chr. In en rond Breda hebben Neanderthalers hun sporen nagelaten in de vorm van stenen werktuigen uit diezelfde periode. Daarvan hebben we al eerder berichten over geschreven.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven