Chassé Promenade krijgt straatnaambord na plaatsing ‘ONE’

24-03-2016

In 1994 schreef de gemeente Breda een ontwerpcompetitie uit voor het gebied van het huidige Chassépark, het terrein van de voormalige Chassékazerne tussen de Oude Vest en de singel. De keuze viel op het plan van Rem Koolhaas van OMA uit Rotterdam. Tussen 1995 en 2007 werd het plan gerealiseerd onder supervisie van Xaveer de Geyter.

Chass promenade huisje
De Heijmans 'ONE' op de Chassé Promenade

Uitgangspunt was het zogenaamde campusmodel. Woongebouwen staan schijnbaar willekeurig verspreid over een groen gebied. Het openbare park is ontworpen door West 8. In het najaar van 1999 waren de plannen zo ver gevorderd dat de straatnamen moesten worden vastgesteld om de gebouwen adressen te kunnen geven. Bij besluit van het College van Burgemeester en Wethouders van 12 oktober 1999 kreeg de centrale ruimte, alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers, de naam Chassé Promenade. Het voorvoegsel Chassé verwijst uiteraard naar de Chassékazerne. Het achtervoegsel promenade geeft de functie weer van deze openbare ruimte. Op 29 september 2007 werd het park officieel geopend door minister Jacqueline Cramer van VROM. Met de oplevering van de wegen en gebouwen zijn uiteraard ook straatnaamborden geplaatst. Daarbij is echter de Chassé Promenade over het hoofd gezien. Waarschijnlijk had men het idee dat aan dit plein geen adressen zouden worden genummerd en dat het daarom ook niet nodig was straatnaamborden te plaatsen. Dit misverstand komt wel vaker voor, maar we moeten goed beseffen dat straatnamen er niet alleen zijn om adressen te kunnen geven, maar ook om ons te kunnen oriënteren. Ook de namen van pleinen en wegen, waaraan geen huizen genummerd zijn, moeten dus worden aangegeven op straatnaamborden.

De Heijmans ONE op de Chassé Promenade.

Op 8 juni 2015 werd aan de Oude Vest in één dag door bouwbedrijf Heijmans een verplaatsbaar huis voor jonge eenpersoonshuishoudens geplaatst (Heijmans ONE). Ook een dergelijke tijdelijke woning moet van een adres worden voorzien. Na bestudering van de dossiers bleek dat de woning officieel op de Chassé Promenade staat. Het huis zal dus worden genummerd aan de promenade en er zal dus nu ook een straatnaambord moeten worden geplaatst.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven