22 december 2013

Bouwhistorisch onderzoek binnenstad

Het project BOB, Bouwhistorisch Onderzoek Binnenstad, is gestart. Het doel is alle panden in de kleine binnenstad van Breda te bekijken en voorlopige aantekeningen te maken over de bouwmassa en zo een aanzet te geven voor eventueel later, grondiger onderzoek. Ook in andere steden in Nederland en België wordt dergelijk onderzoek verricht. Dit onderzoek is van groot belang voor de geschiedenis van de stad.
De meeste gevels in de binnenstad zijn gepleisterde lijstgevels uit de negentiende eeuw. Meestal bevindt zich achter zo'n gevel een huis dat herbouwd is na de grote stadsbranden van 1490 en 1534.

BOB_bouwblok1.jpg
Het eerste onderzochte bouwblok aan de westzijde van de Grote Markt

Het bouwhistorisch onderzoek in het eerste bouwblok, Korte Brugstraat Grote Markt Ridderstraat Karrestraat, heeft inderdaad positieve resultaten opgeleverd. John Veerman van het bureau Veerman Bouwhistorie heeft kelders aangetroffen van vóór de stadsbrand en kapconstructies, muurwerk en achterhuizen uit de vijftiende en zestiende eeuw.
Bouwhistorisch onderzoek heeft ook praktische voordelen voor de eigenaren. Men weet nu meer over de ouderdom van het pand en hoe het constructief in elkaar zit.

Deel dit bericht

Nieuwsbrief