Bijzonder decorstuk uit begin 20e eeuw duikt na jaren op in oude bioscoop Breda

28-08-2018

Zeldzaam doek
Wethouder Marianne de Bie (Jeugd, Onderwijs en Cultuur) is apentrots op de bijzondere ontdekking in Breda. “Prachtig dat dit kleurrijke stukje historie ineens tevoorschijn komt na jaren in het donker te hebben gehangen. Het is een waar pareltje voor Breda”. Deze doeken werden als achtergrond gebruikt in bioscopen en theaters. Er zijn maar weinig van deze achtergronddoeken bewaard gebleven. Daardoor vormt het doek een bijzondere en belangrijke ontdekking voor Breda en misschien zelfs Nederland. De achtergronddoeken zijn namelijk erg kwetsbaar en gemaakt om slechts enkele malen te worden gebruikt. Veel van deze doeken zijn op den duur gewoon weggegooid. Gelukkig hebben de drie eigenaren ervaring met het herontwikkelen van historische panden en hebben ze de waarde van deze vondst goed ingeschat. “Ik ben blij dat we de tijd hebben genomen om het achtergronddoek met precisie uit de theatertoren te halen. Het is een prachtig doek, het zou zonde zijn geweest als dit verloren was gegaan.”, aldus René Maas.

Een groots en kleurrijk doek
Omdat deze achtergronddoeken een zeldzaam verschijnsel zijn, is er ook weinig informatie over te vinden. Toch is er na wat speurwerk al wat meer duidelijk geworden over het doek. De twee schilderingen bestaan uit een zeer kleurrijk fantasielandschap en een Art Deco-interieur. Als snel werd duidelijk dat het Art Deco-interieur de foyer van het beroemde theater Tuschinski in Amsterdam betreft. Hoogstwaarschijnlijk nageschilderd van een foto uit 1921. De felle kleuren en lijnvoering van het landschap aan de andere zijde lijken te zijn geïnspireerd door kunststijlen zoals Jugendstil en Symbolisme. Onderzoek op basis van een gevonden schets van het fantasielandschap heeft uitgewezen dat decoratieschilder Jaap van Dam (1876 – 1972) de maker van dit doek moet zijn geweest. Het doek lijkt dan ook ruim 90 jaar oud zijn.

Jaap van Dam
De decorontwerper Jaap van Dam werd geboren in 1876 in Delfshaven en werkte na zijn opleiding aanvankelijk als reclameontwerper. Later ging hij interieurs en decors ontwerpen, met name voor theaters. Zijn ontwerpstijl volgde de heersende stromingen.
Van Dam werkte voor verschillende succesvolle theaters en gezelschappen, voornamelijk in Amsterdam zoals Carré, de Hollandsche Schouwburg en het Rembrandttheater. Zijn decorboeken laten zien dat hij in een veelheid aan stijlen kon werken.
Eenmalig te zien tijdens Open Monumenten Dagen Breda Tijdens de Open Monumenten Dagen Breda 2018 wordt het achtergronddoek van Jaap van Dam op zondag 9 september eenmalig tentoongesteld aan het grote publiek in de Grote Zaal van het Chassé Theater in Breda. Toegang is gratis. Het historische pand van de voormalige Casino bioscoop aan de Reigerstraat is tijdens de Open Monumenten Dagen Breda 2018 ook opengesteld voor publiek. Afhankelijk van de actuele stand van de verbouwing worden er korte rondleidingen door de grote zaal gegeven.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven