Archeologisch onderzoek terrein Seeligkazerne

11-05-2017
23acd1f73ac871704fc0f136d7f9cc32
De loop van de Mark ter plekke van de Gasthuisvelden, nu het huidige Seeligterrein, vóór de demping.


De gemeente Breda is donderdag 11 mei gestart met archeologisch onderzoek op het zuidelijk deel van de Seeligkazerne inhet grasveld ter hoogte van de parachuteloods. Het onderzoek duurt tot woensdag 24 mei.
De gemeente gaat in het geplande tracé van de Nieuwe Mark op Seelig zuid proefsleuven graven om te kijken wat daar in de bodem zit. De verwachting is dat er restanten zitten die te maken hebben met de waterhuishouding en de verdediging van Breda. Het gaat dan om vestingwerken, een bastion en een grote sluis. Als die gevonden worden bekijkt de gemeente of daar iets mee gedaan kan worden in het ontwerp dan wel de realisatie van het laatste stuk rivier door de stad.
In de zestiende eeuw is in dit gebied de grote stadswatermolen gebouwd. Voor de watervoorziening werd de Weerijs via een kanaal naar de molen geleid. In dezelfde periode is ook een grote sluis gebouwd om het water van de Mark en Weerijs op te houden en zo Boeimeer onder water te kunnen zetten als onderdeel van de verdediging van de vesting Breda. Deze sluis lag ter hoogte van het kruispunt tussen de Markendaalseweg, de Fellenoordstraat en het Van Coothplein.
Ter hoogte van de huidige Fellenoordstraat liep tot het midden van de 19e eeuw de omwalling van Breda.

lees verder op https://www.facebook.com/gasthuisvelden/?fref=nf

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven