Archeologie uit Breda in Rijksmuseum van Oudheden

09-06-2016

Een bijzondere archeologische vondst uit Breda is vanaf 14 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Het gaat om een 19e eeuws reispistool, ontdekt tijdens opgravingen rondom het station van Breda. Het pistool is nu te zien in een tien meter lange ladekast, 'Archeologie uit je achtertuin' gedoopt, te midden van archeologische vondsten uit in totaal 120 gemeenten. De kast zal in de loop der tijd aangevuld worden, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief Bonaire, Saba en Sint-Eustatius, een vondst te vinden is.

Reispistool
Het reispistool is tijdens een opgravingscampagne in de stationszone gevonden in een grote 19e eeuwse afvalkuil langs de Speelhuislaan, net buiten de toenmalige vesting van Breda. Bijzonder is de ultra korte loop van het pistool, dat achtkantig en afschroefbaar is. Ook de gehele lengte van het pistool is buitengewoon kort (22 - 24 cm), het formaat van een zak- of handtaspistool.

Br 248 09 pistool
Het reispistool uit Breda (foto: RMO)

Ladenkast
De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.

Samenwerking
‘Archeologie uit je achtertuin’ kwam tot stand op initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en archeologisch bedrijf ADC ArcheoProjecten, en in samenwerking met de Nederlandse gemeenten, regio-archeologen, provinciale en gemeentelijke depots, musea, archieven en andere instellingen.
Archeologie in je achtertuin, te zien in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden
www.rmo.nl en www.archeologieuitjeachtertuin.nl

Meer in Breda
Voor meer informatie over het archeologisch onderzoek rondom het station van Breda kunt u terecht bij het informatiecentrum Via Breda.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven