Archeologie in de klas

21-03-2016

Drie groep 5 klassen van de KBS Petrus en Paulus hebben vorige week op speelse wijze kennis kunnen maken met archeologie.

Hoe is het landschap in de omgeving van Breda ontstaan? Waar gingen mensen vroeger wonen en waarom? Wat vinden archeologen hier nu nog van terug? Wat is archeologie eigenlijk? Deze -en nog veel meer- vragen kwamen allemaal aan bod tijdens de les in de klas. De kinderen luisterden vol aandacht naar het verhaal van de archeoloog en vuurden tientallen vragen op hem af. Vervolgens gingen de klassen in de loop van de week aan de slag met de leskist die we hadden meegebracht. De leskist is opgebouwd uit meerdere lagen, met aan elke laag een activiteit of opdracht gekoppeld. Zo is er een lade vol met vuurstenen werktuigen. De klassen leren waar deze werktuigen in de prehistorie voor gebruikt werden en mogen vervolgens zelf een werktuig natekenen. Ook komen de klassen aan de hand van spelletjes en opdrachten iets meer te weten over de determinatie van dierlijk bot, de datering van archeologische vondsten en het leven in de prehistorie.

Archeoloog in de klas1a
De archeoloog vertelt over het leven in de prehistorie.

Afgelopen vrijdag kwamen de drie klassen van de Petrus en Paulus school naar het Archeologisch Centrum om te zien wat er in Breda aan archeologisch materiaal opgegraven is en wat daar vervolgens mee gebeurt. Waar worden de vondsten gewassen en opgeslagen? Welke objecten worden getekend en welke niet? Ze gingen zelf aan de slag met vondsten en zeefresidu, en kwamen meer te weten over archeologisch onderzoek naar menselijk skeletmateriaal. Kortom, een week vol verwondering en nieuwe indrukken, en hopelijk een paar nieuwe archeologen in de dop!
Archeologie in de klas wordt verzorgd door Team Erfgoed van de gemeente Breda en behoort tot het aanbod van de Cultuurwinkel Breda.

http://www.cultuurwinkelbreda.nl/index.php/aanbod/detail/landschap_en_archeologie

Vuursteen lade
De lade met vuurstenen werktuigen; schrabbers, klingen en bijlen waar de kinderen een opdracht bij krijgen.
Scherven puzzelen groep 5
Bij het bezoek aan het Archeologisch Centrum Breda zien de kinderen wat er met alle archeologische vondsten gebeurt.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven