Archeologie en gewichtheffen....logisch toch (?)

10-03-2020

Tijdens archeologisch onderzoek, voorafgaand aan de herbouw van het winkelpand Ginnekenstraat 30-32, werd in de bovengrond een miniatuur obelisk van messing gevonden. Daarop een afbeelding van een gewichtheffer met daarboven de letters H.G.V. Speuren op internet leverde het volgende op:

Obelisk def low

Het eerste verhaal

H.G.V was een gewichthefvereniging in Den Haag en een afsplitsing van de krachtsportvereniging Hercules. Onenigheid tussen de worstelaars en de gewichtheffers in deze vereniging was de aanleiding dat in 1939 de Haagsche gewichthefvereniging (H.G.V.) ontstond. Bij het gezamenlijk beoefenen van de worstelsport en het gewichtheffen kwam het namelijk weleens tot onenigheid doordat bij het concentreren van de atleet bij het gewichtheffen de worstelaars werden gehinderd bij hun sport.
H.G.V heeft slechts 7 jaar bestaan. In 1946 besloot H.G.V. zich weer aan te sluiten bij haar oude liefde Hercules, waardoor zij ophield te bestaan.

Het tweede verhaal

Jan Smeekens was een gewichtheffer uit Ulvenhout die tussen 1942 en 1962 20 x (!!!) Nederlands kampioen werd. Z'n hoogtepunt had hij in 1951 waar hij in Milaan Europees kampioen werd. Tevens deed hij 2 x meer aan de Olympische Spelen. Jan was lid van de Bredase Gewichtheffers Vereniging. Sinds 1988 is er in Ulvenhout eervol het Jan Smeekenspad, een doorsteek die Dorpsstraat en Slotlaan verbindt.

Ddd 010986178 mpeg21 p005 image
Ddd 010311698 mpeg21 p003 image

Ons verhaal

Via Delpher, de online kranten zoekmachine, kwamen we er achter dat Jan Smeekens vanaf 1942 in wedstrijden (middengewicht) tegen gewichtheffers van U.D.I, (en later weer Hercules) heeft gestreden. Er waren regelmatig wedstrijden in Den Haag, maar ook in het Concordia aan het van Coothplein. Jan was veruit de succesvolste gewichtheffer in die periode dus de kans is dus groot dat dit aandenken van hem afkomstig is. Daarmee weten we nog niet hoe het op de Ginnekenstraat is terechtgekomen.......

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven