Ambachtelijke workshops

07-10-2024

Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' zetten we in oktober met het thema 'echt nep' geschiedenis in de spotlight. Heel oktober verenigen we de krachten in de stad en brengen we een gevarieerd programma op verschillende locaties. Zo organiseert Stadsarchief & Archeologie Breda samen met de Nieuwe Veste drie workshops waar een oud ambacht tot leven komt!

Tickets voor de workshop zijn te krijgen via: Bredase Maand van de Geschiedenis: Echt Nep! | Eventbrite (de betaalde workshops zijn gratis voor houders van een BredaPas).

Boekbinden

Vandaag de dag worden de meeste boeken machinaal gemaakt, maar vroeger was boekbinden een écht ambacht en gebeurde dit met de hand. Tijdens de workshop leer je stap voor stap hoe je je eigen notitieboekje maakt. Je leert werken met verschillende technieken zoals het maken van katernen, het binden van een rug en het maken van een omslag met schutvellen en linnen.

Deze workshop wordt georganiseerd in de Nieuwe Veste (Bibliotheek centrum).

Shutterstock boekbinden
BRD 11 boekband NB VZ EXTRA werknr 52 rapp nr 79
BRD 3 boekband VB KZ met rug vrijst werknr 52 rapp nr 79
Leer hoe je zelf een boekje maakt tijdens de workshop boekbinden.

Kalligrafie

Ontdek de kunst van kalligrafie, een eeuwenoud ambacht, en schrijf met pen en inkt in het prachtige Gotisch schrift, zoals het tussen de 12e en 15e eeuw werd gebruikt. Tijdens de basis of de uitgebreide workshop door Sylvia van Dijk (‘De Schoonschrijfster’, @deschoonschrijfster) leer je het alfabet kalligraferen. Deze workshop wordt georganiseerd door Stadsarchief & Archeologie Breda en vindt plaats in het Stadsarchief, waar oude handschriften voor je klaarliggen ter inspiratie. Aan het eind van de basis workshop ben je in staat om je eigen diploma te kalligraferen en na de uitgebreide workshop kun je zelfs het hele alfabet kalligraferen!

Kalligrafie workshop afb
Gotisch schrift archief2
De Schoonschrijfster leert je het Gotische schrift tijdens de workshop kalligrafie.

Papierscheppen

Speciaal voor kinderen, maar ook leuk voor volwassenen! Leer hoe je zelf handgeschept papier maakt, de perfecte basis voor een ‘echt neppe’ oorkonde of schatkaart! Kom in de herfstvakantie je eigen papier maken tijdens deze gratis workshop.

Deze workshop wordt georganiseerd in de Nieuwe Veste (Bibliotheek centrum).

Papierscheppen scaled
Papierscheppen
Speciaal voor kinderen! Maak je eigen papier (mooi voor een schatkaart of geheime brief).
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven