30 juni 2017

35 jaar vrijwilligers in de archeologie (3)

Het Archeologisch Centrum in Breda zit vol vrijwilligers. Voor de uitwerking van oud en nieuw archeologisch onderzoek zijn we afhankelijk van een grote groep mensen die op één of andere manier hun bijdrage willen leveren aan een verdere ontrafeling van de geschiedenis van deze gemeente. Zo'n 30 vrijwilligers zijn een aantal dagdelen per week actief, waarbij ook het sociale aspect een belangrijke rol speelt.

puzzelen.jpg BR-228-09_119CER-AW4972.jpg
Links worden de fragmenten van een bijzondere 18e eeuwse deksel met tape geplakt. Rechts het resultaat na het lijmen. Dit voorwerp is "archeologisch compleet", de vorm is immers compleet te reconstrueren.

Een groot deel van de archeologische vondsten moet voordat ze gedocumenteerd kunnen worden, bij elkaar gepuzzeld worden.  Daarvoor is vaak veel geduld nodig...en ook wel enig talent. En dat hebben onze vrijwilligers.
Op basis van vorm en kleur worden de scherven gesorteerd. Hier aan voorafgaand zijn de fragmenten met kroontjespen en inkt gecodeerd om te zorgen dat vondsten van verschillende vindplaatsen niet door elkaar raken. 
De voorwerpen worden in eerste instantie met tape geplakt.  Daarna worden ze gelijmd met een lijmsoort die een goede kleefkracht heeft maar wel eenvoudig te verwijderen is. Eén van de basisregels is namelijk dat het hele proces terug te draaien is.

Deel dit bericht

Nieuwsbrief