Open Monumentendagen

Verlopen evenement: 10-09-2023

Op 9 en 10 september openen tientallen monumenten weer hun deuren voor publiek! Het thema van dit jaar is 'Als monumenten konden praten'.

De binnenstad van Breda is een stille getuige van alles wat er in het verleden in de stad is gebeurd. Wekelijks wordt er door de erfgoedprofessionals, archeologen, archivarissen, monumentendeskundigen en vele vrijwilligers weer nieuwe informatie over de Bredase geschiedenis verzameld. Speciaal voor Open Monumenten Dagen Breda 2023 heeft de gemeente Breda in samenwerking met De Legendejagers twee verhalenwandelingen gemaakt. Door het vertellen van verhalen wordt de geschiedenis van een plek, object of omgeving weer tot leven gebracht.

Verhalenwandelingen

Met de Erfgoedwandeling (in het programma te vinden bij nr. 6 'podcast verhalenwandeling') loop je door de mooie binnenstad van Breda en ontdek je de historische verhalen. Op verschillende locaties word je mee terug in de tijd genomen. Wat is waarheid en wat is fictie?

Tijdens de Archeologische stadswandeling (nr. 29 in het programma) neemt de heilige Catharina je mee door de binnenstad van Breda en laat je de andere kant van de stad zien. Ze vertelt je over de mensen die er eeuwen geleden leefden, werkten, zorgden en stierven. Wat vinden archeologen hier nu nog van terug? Op meerdere locaties zijn archeologische vondsten te zien.

De verhalen uit beide wandelingen zijn te beluisteren door de QR codes op de route te scannen. Een flyer met de route is tijdens Open Monumentendag af te halen aan de infostand op de Grote Markt. Voor kinderen die de Archeologische stadswandeling lopen is er een speurtocht langs de vitrines met vondsten; ook deze speurtocht is te verkrijgen bij de infostand op de Grote Markt.

Kijk voor het volledige programma op de website van Open Monumentendag.


Knipsel kaart flyer EW crop
Loop in eigen tempo door de stad en beluister de verhalen van Erfgoed en Archeologie. Op verschillende locaties word je mee terug in de tijd genomen.

Speurtocht

Voor kinderen die de Archeologische stadswandeling lopen is er een speurtocht langs de vitrines met vondsten. Kun jij alle letters bij elkaar verzamelen en daarmee het woord raden dat wij zoeken? Het antwoordformulier voor deze speurtocht is te verkrijgen bij de infostand op de Grote Markt. Ingevulde formulieren kunnen in het Chass├ętheater, de laatste locatie van de archeologische wandelroute, worden ingeleverd in de gouden brievenbus. Onder de juiste antwoorden verloten wij een prijs!

OMD puzzel 2 EW
Weet jij alle letters te vinden en het woord te raden??

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden
Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven