De Belcrumweg is nu een belangrijke en drukke weg van het centrum naar de noordelijke rondweg. Het is nauwelijks voor te stellen maar tot 1979 was deze verbinding er niet. De Belcrumweg liep toen nog tot aan de Belcrumhaven en sloot aan op de Minister Kanstraat.
Op de hoek Belcrumweg-Speehuislaan staan nu nog het kantoorpand van R.S. Stokvis en Zonen en twee bijbehorende loodsen met de nummers 4 en 5 op de gevel. Loods 1, 2 en 3 stonden oorspronkelijk aan de overzijde van de weg. Toen deze gesloopt werden kon de gemeente in 1979 de Belcrumweg met de Speelhuislaan verbinden. Daartoe werd ook nog een stuk van de Belcrumhaven gedempt. Ook werd de portiersloge aan de rechterzijde van het kantoorpand ingekort.
Het kantoorpand en de drie eerste loodsen zijn rond 1947 gebouwd. Loods 4 en 5 stammen uit 1955. Het ontwerp is van de architect H. Geistdorfer, die ook verantwoordelijk was voor het hoofdgebouw van R.S. Stokvis en Zonen in Rotterdam. De loodsen zijn gerealiseerd door het Bredase bedrijf Internationale Gewapend-beton Bouw (IGB) en bestaan uit zware betonspanten met bakstenen gevels.
R.S. Stokvis en Zonen had in heel Nederland filialen. Oorspronkelijk handelde het bedrijf in ijzerwaren, maar later gingen ze ook consumentengoederen zoals de Solex-bromfiets, de Union-fiets en de Erres-radio verkopen.
Kantoorgebouw Stokvis
Erfgoedweb is een initiatief van