In het stadhuis bevond zich vroeger een serie portretten, geschilderd in olieverf op paneel, van Bredase burgemeesters, schepenen en tienmannen uit de periode 1591-1622. Dit is het portret van Dionys Piggen, buitenburgmeester in 1599-1600. Wat de reden geweest is deze serie te laten vervaardigen is niet bekend, maar deze periode valt nagenoeg samen met de Staatse periode van Breda tussen 1590 en 1625.
De regenten moesten van de calvinistische religie zijn, maar ervaren bestuurlijk protestanten waren in de periode na 1581 overleden of vertrokken uit Breda. Er was dus een schrijnend tekort aan ervaren bestuurders. Uiteindelijk werden er dus ook katholieken in schepen en burgermeesters functies benoemd.
De katholieken vervulde uiteindelijk 41 % beschikbare magistraatsfunctie Een gelijk percentage vervulde de calvinisten. De overige functies werden vervuld voor zogenaamde ‘politeken’ anders gezegd de neutralen, die zich in stem lieten leiden door de inhoud en niet door hun geloof.
Over de katholieken moet gezegd worden dat koningsgezinde katholieken buitengesloten werden. En een Spaanse gezindheid was taboe.
Hierbij wordt aangetekend dat niet alle bestuurders Bredanaars waren, maar mannen die van oudsher tot de entourage van de Nassaus hoorden, zoals bijvoorbeeld Willem Martini, een Leuvenaar.