Swaenhals / Boom / Roode Swaen / Oude Swaen / Witte Swaen / Zwaan, brouwerij van 1609 tot 1790

Boschstraat (7) - Pondboek 788 – Kadastraal nummer B123

Aan het begin van de Boschstraat liep er al vanaf de 13de eeuw een steeg of straat richting het noorden. Deze straat heet eerst Doelstraat, maar krijgt later de naam Zwaanstraat, een naam die vermoedelijk refereert aan de voormalige brouwerij de Zwaan welke op de westhoek van deze straat lag.

Al in 1523 was er ter plaatse sprake van een brouwhuis. Dat pand is in de stadsbrand van 1534 afgebrand. In 1540 heeft herbouw plaatsgevonden en is er sprake van een este om de mout te drogen. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen.

De brouwerij werd vermoedelijk omstreeks 1609 gebouwd. Het eigendom besloeg vanaf 1616 de gehele westzijde van de Zwaanstraat tot aan gegraven waterloop die de middeleeuwse stadsgracht verbond met de nieuwe vestinggracht. Hierdoor was er altijd voldoende water beschikbaar voor het brouwproces.

Nadat de naast gelegen brouwerij haar naam veranderd in de Drie Hoefijzers, veranderen de eigenaren de naam van hun brouwerij in de oude naam van die brouwerij, te weten Den Boom.

Nadat Frederik Hendrik de stad Breda in 1637 heeft heroverd op de Spanjaarden keert een voormalige inwoner en brouwer Cornelis Peter Rauws uit Geertruidenberg terug naar de stad. In Geertruidenberg was hij actief in brouwerij de Zwaan. Na zijn terugkeer hernoemt hij zijn nieuwe brouwerij naar de Rode Zwaan, later ook wel Witte Zwaan, Oude Zwaan of kortweg Zwaan genoemd.

In later tijden is er ook sprake van een mouterij en brandewijnstokerij.

De brouwactiviteiten op deze locatie zijn vóór het jaar 1790 gestaakt.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven