Son / Raesenberch, brouwerij van 1607 tot 1836

Ginnekenstraat 115 - Pondboek 1066 – Kadastraal nummer B1155/B1156

Van het pand de Son is uit de Bredase archieven weinig bekend. Dit komt omdat het pand gedurende lange perioden in eigendom binnen één en dezelfde familie, waardoor er weinig transacties te vinden zijn in de vestbrieven van Breda.

Een oude naam van het huis die wordt vermeld luidt Raesenberch. Mogelijk kan die naam verklaard worden omdat één van de eerst bekende eigenaren, te weten Adriaan Joris Andriesen, ook eigendommen had nabij de Rasenberg, één van de Zandbergen, welke onder Teteringen net ten noorden van de Molenlei tegen de grens met Ginneken lag.

Vanaf 1607 is het huis bekend onder de naam Son en wordt vermeld dat er een mouterij en brouwerij was. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen. Later lijkt de brouwerij vooral als huisbrouwerij gebruikt.

Bij de invoering van het kadaster wordt Boudewijn Flooren als eigenaar vermeld. Hij is mouter van beroep. In 1836 verkoopt hij het pand, waarna er geen sprake van brouwerij activiteiten meer lijkt te zijn.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven