D'Oliton, brouwerij van 1631 tot 1737
Boschstraat 35 – Pondboek 819– Kadastraal nummer B172/B173
Het huidige herenhuis genaamd d’Oliton aan de noordzijde van de Boschstraat is volgens het jaartal in het fronton omstreeks 1791 voorzien van een nieuwe voorgevel. Ter plaatse van het huidige pand stonder voorheen twee panden, welke in 1777 in één hand zijn gekomen. Het westelijke pand van deze twee panden heette de Olijton, het oostelijk de de Biekorff.
Het pand genaamd de Olieton is al van 1574 bekend onder die naam. Deze naam zou kunnen wijzen op het bestaan van een oliemolen, waarvan in latere aktes aantoonbaar sprake is. Oliemolens zijn industriemolens speciaal gebouwd om uit oliehoudende zaden (raapzaad, koolzaad, aardnoten en lijnzaad) olie te persen. De molenaar op een oliemolen wordt meestal 'olieslager' genoemd.
In 1631 is er voor het eerst sprake van een brouwerij behorend bij het pand. Het perceel grensde in het noorden aan de waterloop. Door de aanwezigheid van de waterloop aan de noordzijde was er altijd voldoende water beschikbaar voor het brouwproces.
In 1697 is voor het eerst sprake van een mouterij ter plaatse. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen.
De brouwerij wordt voor het laatst vernoemd in de vestbrieven in 1776.