Den Hooijwagen / Posthoren / Witte Leeuw, brouwerij van 1521 tot 1916

Haven 20-21A - Pondboek 715A – Kadastraal nummer A1071

Het huis de Hooijwagen staat aan de Haven. Dit pand zal kort na de standsbrand van 1490 gebouwd zijn op wat toen nog het achtererf was van het huis de Druif aan de huidige Havermarkt. In 1512 is er al sprake van een brouwerij op het terrein tussen beide huizen. De ligging aan de haven was gunstig voor de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van producten. Bovendien was daarmee altijd voldoende water beschikbaar voor het brouwproces.

Vanaf 1535 is het pand bekend onder de naam Hooijwagen. De brouwerij is enkele keren van eigendom gewijzigd tussen de eigenaren van de Druif en van de Hooijwagen.

Vanaf 1579 is er sprake van een mouterij. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen.

In 1613 is de naam van het pand gewijzigd in de Posthoren om vervolgens in 1654 te wijzigen in De Witte Leeuw. Een posthoorn werd gezien als is een uitnodigend teken. Witte leeuw suggereert een heraldische teken.

Het nog bestaande pand Haven 21a is een Rijksmonument Het is als industrieel complex, een brouwerij behorende bij het hoofdhuis Haven 20, vermoedelijk omstreeks 1774 gebouwd. Eerder was er op deze locatie een ander pand daterend uit de 16de of 17de eeuw aanwezig, waarvan thans alleen de topgevels en een restant van de zijgevel van resteren.

In 1828 was brouwerij de Witte Leeuw de grootste brouwerij van Breda. In de hierna volgende periode bleef de brouwerij een belangrijke rol spelen voor de Bredase brouwers, omdat het tevens lange tijd de grootste mouterij van Breda was.

Eind 19de eeuw begon de industrialisatie van brouwerij de Witte Leeuw door het plaatsen van gasmotoren en een stoomketel. In die tijd beschikte de brouwerij over een bierkelder aan de huidige Markendaalseweg, waar koeling plaatsvond door middel van natuurijs.

De brouwerij heeft bestaan tot 1916, waarna deze wordt omgebouwd tot eerst een groentedrogerij, en later mineraalwater- en limonadefabriek De Kroon.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven