De Halve Maen / Lelie / Witte Lelie / Twee Hoefijzers, brouwerij van 1619 tot 1677 en van 1734 tot 1762

Ginnekenstraat 68 – Pondboek 1009 – Kadastraal nummer A766

In 1548 is bekend dat een brouwer eigenaar is van dit pand aan de westzijde van de Ginnekenstraat. In 1577 wordt voor het eerst de naam de Halve Maan genoteerd.

In 1624 wordt voor het eerst een brouwerij vermeld op dit langerekte perceel. Het grensde in het westen aan de rivier de Mark. Deze ligging was gunstig voor de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van producten. Bovendien was daarmee altijd voldoende water beschikbaar voor het brouwproces.

In 1629 is de naam van het pand veranderd in de Lelie, en enkele jaren later naar de Witte Lelie. De lelie is een heraldiek teken.

In 1649 wordt een mouterij genoemd in de archiefstukken. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen.

Omstreeks 1653 verandert de naam van het pand kortstonding naar de Twee Hoefijzers. Het hoefijzer werd gezien als een brenger van geluk en bescherming tegen heksen en werd vaak aan een deurpost gespijkerd.

In 1667 is er naast de brouwerij ook een brandewijnstokerij actief en heeft het pand weer de naam de Witte Lelie. Na 1677 wordt de brouwerij niet meer vermeld, maar de mouterij en brandewijnstokerij nog wel. Na 1734 wordt er weer een huisbrouwerij genoemd. Na 1761 is deze actief als koopbierbrouwerij en mouterij. Na 1762 worden de brouwactiviteiten gestaakt.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven