Den Gulden Ancker / Witten Hasewint / Winthont / Dobbelen Ancker / Hert / Gecroonde Hart / Wit Hart, brouwerij van 1609 tot 1728
Haagdijk 139 – Pondboek 1217– Kadastraal nummer A391
Bij het huis Haagdijk 139 is in 1597 al sprake van een mouterij. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen.
In 1609 is er sprake van een brouwerij, welke in een voormalig kalkhuis is ondergebracht. Uit latere aktes blijkt dat het perceel in het zuiden grensde aan de rivier de Gampel. De ligging was gunstig voor de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van producten. Bovendien was daarmee altijd voldoende water beschikbaar voor het brouwproces.
De oudste naam van het pand is het Vergulde Anker. Vanaf 1613 komt kort de naam Witte Hazewind of Windhond in gebruik, om daarna weer te wijzigen in het Dubbele Anker, om enkele jaren daarna weer te worden gewijzigd in het Hart, Gekroond Hart of Wit Hart.
In 1638 is de brouwerij tijdelijk in gebruik als achterhuis. In 1726 wordt een stokerij vernoemd. In 1728 wordt vermeld dat er voorheen een brouwerij gevestigd was en zijn de brouwactiviteiten gestaakt.