Drije Ringen, brouwerij van 1628 tot 1755
Haagdijk 65 – Pondboek 1205B – Kadastraal nummer A355/A356/A357/A358
In het huis Haagdijk 65 woonde in 1618 een ouderman (de hoogste gezag houder) van het brouwersgilde. Zijn erfgenamen verkopen het huis in 1628, waarbij er voor het eerst sprake is van een brouwerij. Het pand heet dan inmiddels de Drie Ringen. Een oudere naam was de Blauwe Leeuw. De oorsprong van deze naam kan refereren aan het Deense wapenschild, dat populair werd sinds het huwelijk van Jacobus I van Engeland met Anna van Denemarken in 1589.
Bij het pand hoorde aan de oostzijde een weg, die liep tot aan de achter het pand gelegen Gampelvaart. Deze ligging was gunstig voor de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van producten. Bovendien was daarmee altijd voldoende water beschikbaar voor het brouwproces.
Al bij het opmaken van het pondboek in 1644 zijn het pand de Drie Ringen en het ten oosten gelegen huis ’t Haentje (Haagdijk 53) in handen van dezelfde eigenaar.
In 1709 wordt een mouterij genoemd in de archiefstukken. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen.
In 1745 koopt een brandwijnstoker het pand. De brouwerij en mouterij worden nog in de archiefstukken genoemd in 1755. Hierna worden de brouwactiviteiten gestaakt. In een vestbrief van het naastgelegen pand uit 1802 wordt nog vermeld dat hier een brouwerij was, maar dit zal vermoedelijk een achterhaalde beschrijving zijn.
Bij het opmaken van het kadaster is het complex inmiddels in 5 huizen gesplitst met achtergelegen erf en gang ertussen.