De Drie Bellen / Anker / Vergulde Anker / Groot Anker / Wit Anker, brouwerij van 1517 tot 1901

Haven 4-4a - Pondboek 734 – Kadastraal nummer A1085

Het huis het Anker staat aan de Haven en is mogelijk kort na de stadsbrand van 1490 ontstaan. Het betreft een rijksmonument. Op de schoorsteenkappen zijn ankertjes aanwezig. Aan de noordzijde is een poort aanwezig met daarachter een gang naar de voormalige daadwerkelijke brouwerij.

In 1517 is er al sprake van een brouwerij bij dit pand. De ligging aan de haven was gunstig voor de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van producten. Bovendien was daarmee altijd voldoende water beschikbaar voor het brouwproces.

Vanaf 1556 is het pand bekend onder de naam Drie Bellen. Dit kan verwijzen naar de nabij gelegen Tolbrugpoort, één van de toegangspoorten tot de middeleeuwse stad. Vanaf 1599 heet het eerst den Gulden Anker, later den Anker. Het anker is een zinnebeeld voor hoop

Vanaf 1682 is er sprake van een mouterij. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen.

De brouwerij heeft bestaan tot 1901. Tegenwoordig wordt er in Breda weer bier gebrouwen onder de merknaam Wit Anker.


Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven