Den Witte Leeuw / Witte Handt / Witte Gecroonde Hand / Gekroonde Hand, brouwerij van 1614 tot 1786

Haven 9 – Pondboek 730 - Kadastraal nummer A1081

Eind zestiende eeuw bezit Jan Simon van Bavel een groot huis in de Visserstraat met grond die doorloopt tot op de oostzijde van de haven. Zowel het huis in de Visserstraat als het huis aan de Haven hebben enige tijd als naam de Witte Leeuw. Na zijn overlijden in 1603 erft zijn zus Geertruijdt dit goed. Zij was gehuwd met Jan Dingeman Dijrven. Hun zoon Jan staat in 1614 vernoemd als brouwer in den Witte Leeuw.

In 1627 wordt het eigendom (opnieuw) gesplitst in een goed aan de Visserstraat en eeen deel aan de Haven. De brouwerij behoort vanaf dat moment bij het pand aan de Haven. De ligging aan de haven was gunstig voor de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van producten. Bovendien was daarmee altijd voldoende water beschikbaar voor het brouwproces.

In 1707 is er tevens sprake van een mouterij. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen. De naam van Het pand, dat sinds 1641 ook bekend staat onder de naam de Witte Hand, wordt in dat jaar gewijzigd naar Witte Gekroonde Hand. Deze namen worden enige tijd naast elkaar gebruikt.

Na 1786 lijken de brouwactiviteiten ter plaatse gestaakt.


Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven