Den Bogaert / Den Brouwketel / Den Witten Haen / Ouden Prins, brouwerij van voor 1566 tot 1685

Lange Brugstraat 35 – Pondboek 652 - Kadastraal nummer A975

Het huis de Boomgaard lag aan de zuidzijde van de Lange Brugstraat. Vanaf de eerste vermeldingen in de archiefstukken behoorde er ook een hof of boomgaard aan de overzijde van de vaart bij dit pand. De oudste naam van dit pand is mogelijk te verklaren door deze boomgaard.

In 1566 wordt de toenmalige eigenaar van het pand aangeduid als brouwer en een paar jaar later wordt het pand aangeduid met de naam de Brouwketel, een duidelijke verwijzing naar de aanwezigheid van een brouwerij. Deze brouwerij moet achter het huis gestaan hebben aan de erfscheiding met het naastgelegen huis de Roos.

Dit perceel grensde in het zuiden aan de vaart, waarmee de Mosselkreek werd bedoeld. Deze ligging was gunstig voor de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van producten. Bovendien was daarmee altijd voldoende water beschikbaar voor het brouwproces.

Halverwege de 17de eeuw duikt in een aantal aktes de naam de Witte Haan op voor dit goed, maar deze naam beklijft niet, waarna tot 1659 de naam Brouwketel wordt gehanteerd. In dat jaar is er ook sprake van een mouterij. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen.

Hierna wijzigt de naam regelmatig. Eerst naar de Pruik a la mode (1675), gevolgd door de Oude Prins (vanaf 1680). In 1685 wordt het pand verkocht aan een koopman in wijnen en worden de brouwactiviteiten gestaakt. De naam van het pand wijzigt daarna eerst in het Wijnvat en later in de Wijnkelder.

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven