Blauwen Voorschot / Mouterij / Rode Hart, brouwerij van 1674 tot 1888
Haagdijk 8-10 - Pondboek 1410/1411 – Kadastraal nummer A294
Het huis Blauwe voorschoot lag aan de noordzijde van de Haagdijk. Aan de achterzijde grensde het erf aan de Donkvaart.
In 1571 wordt dit pand verkocht aan een blauwverver. Een blauwverver is een ambachtsman die wollen stoffen blauw tot bijna zwart kleurde op basis van indigo. Vanaf 1575 is dit huis bekend onder de naam Blauwe Voorschoot, een referentie naar het ambacht van de eigenaar.
Sinds 1640 is er sprake van een tweede huis op het perceel, genaamd de Kerklogie. In deze naam is mogelijk een referentie naar de naastgelegen Markendaalse kerk te herkennen.
In het jaar 1674 is voor het eerst sprake van een brouwerij en brandewijnstokerij. Het ene deel van het pand heeft inmiddels de naam Mouterij, naast het pand genaamd kerklogie. Het achtererf was bereikbaar via een poort. Bij het laatste is in 1697 sprake van een poortkamer.
Vanaf 1721 tot en met 1880 is de familie Kerstens eigenaar van de brouwerij en mouterij. Een mouterij produceert mout op basis van granen, door het in water te weken waardoor het graan ontkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Mout wordt nog steeds gebruikt bij de productie van bier, jenever, whisky en een aantal voedingsmiddelen.
In de 19de eeuw inmiddels onder de naam het Rood Hart groeit deze uit tot de brouwerij met de hoogste productiecijfers in Breda met diverse soorten bier in het assortiment. Na het vertrek van de laatste telg van de familie Kerstens werd de brouwerij geëxploiteerd door de firma Junghuhn & Co., totdat in 1889 de bierproductie werd gestaakt en op deze locatie een blik- en conservenfabriek was.